VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

diumenge, 7 de març del 2010

MOSSO D’ESQUADRA O ADMINISTRATIU POLICIAL?

El Cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona diu: «Però tan important com que vinguin més agents a Barcelona és que els mossos que ja hi treballem deixem de fer algunes funcions que no són estrictament policials. Així augmentaríem les patrulles al carrer.» I jo pregunto: cada vegada que surt una nova promoció de Mossos d'Esquadra de l'Escola de Mollet, tots els integrants van destinats a la patrulla, o un tant per cent va destinat a la part administrativa? Si una part van a la part administrativa, per què estudien a la mateixa escola que els que van destinats a la patrulla? A l'escola de Mollet només hi haurien d'anar els que veritablement volen ser estrictament policies de carrer o carretera com poden ser els Mossos de Trànsit i, per tant, en podrien entrar més a l'escola. I els que volguessin entrar d'administratius als CME, haurien d'anar a una altre tipus d'escola. Ara, de la manera que aparentment sembla que està muntat, a un/a Mosso d’Esquadra recent sortit/da de l'Acadèmia de Mollet, sembla ser que tant li poden dir que es fiqui dins un cotxe patrulla o dalt d'una moto de Trànsit, com que s'assegui en una taula a passar expedients. No ho trobo coherent que tots i totes hagin d'estudiar per a fer de tot. Una cosa és l'estrictament policial i l'altra l'administrativa.
Si per exemple en un curs entren mil futurs i futures Mossos d'Esquadra (nombre que el ciutadà entén que seran mil policies més al carrer o a la carretera), però d'aquests se n'aparten 300 o 400 per a administratius, ja ens trobem que per a fer de policies en queden només 700 o 600 i ja hi tornem a ser amb el dèficit de contingents policials per garantir la seguretat del ciutadà.
Crec convenient que hi hauria d’haver dos tipus de convocatòries: una estricta per ser veritablement Mosso d’Esquadra i una altra convocatòria per ser administratiu dintre del cos policial, sense cap possibilitat, ni uns ni altres, de canviar de lloc de treball, exceptuant aquells o aquelles que, previ el corresponent curs de formació per el canvi, així ho demanessin.
També hi tenen molt a veure els Mossos i Mosses d’Esquadra que no precisament fan patrulla per carrers i carreteres. També hi ha els Mossos i Mosses d’Esquadra que tenen cura de vigilàncies varies, com presons, jutjats, Parlament, Palau de la Generalitat, escortes a polítics i personalitats: etc., etc. Tots aquests contingents, per força han de ser policies: aquestes tasques no les poden fer els adscrits a la branca administrativa de la policia autonòmica. Raó per demés que a l’Escola de Mollet només hi haurien d’entrar a estudiar els  i les que en el futur, si acaben bé el curs, hauran de ser només policies.

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.