VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

divendres, 29 de gener del 2010

AI, AI, AI, AQUESTS “URBANITES”...!!!

 "Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era". Aquest adagi val per a totes aquelles persones que es queixen del soroll de les campanes, de les esquelles dels bous, vaques, bens i cabres i de la pudor dels fems, i l’udolar dels gossos i llops si n’hi ha, quan van al poble a passar-hi l'estiu o el cap de setmana.
El poble de pagès sempre ha estat així. Han de entrar-hi forasters que ho han de capgirar tot? Per què?
La gent dels pobles on preval la pagesia, tota la vida que hi ha viscut envoltada dels repics de campanes, dringar d'esquelles i picarols dels cavalls i les mules i muls de tir i d'omplir-se els nassos amb la flairosa olor de mil i un tipus de merda que per tot arreu s'ensuma. I per cert que tota aquesta gent dels pobles de pagès, solen viure molts anys i molt sans.
També diu un famós adagi català que "la merda engreixa". Així doncs, els urbans de les grans ciutats, si no volen sentir-se molestosos per les excel·lències del camp i dels pobles de pagès, val més que no es moguin de casa. I si al costat de casa roman un temple amb un bon campanar que deixa sentir les seves campanes, que canviïn de domicili, car ja no hi haguessin hagut d'haver anat a viure al costat d'un temple, si no volien ser molestats pels tocs de campana.
Som moltes les persones que quan pugem a Montserrat, si no sentim els captivadors, corprenedors i meravellosos sons de les campanes del monestir, sembla com si talment ens manqués quelcom. Quan anem als pobles, igual.
Quan aquests queixosos "urbanites" van al poble, el que haurien de fer és caminar força i fer força activitats. Ja veurien com a l'hora d'anar a dormir, no sentirien les campanes ni res en tota la nit! És el que solen fer la gent pagesa del poble, que durant el dia trisquen d'allò més i quan agafen el llit, ni campanes ni esquelles, ni mugits, ni gossos; res no senten ni res els desvetlla, només que el cant del gall que anuncia el nou dia! Per què? Doncs perquè van cansats. Si els "urbanites" es passen tot el dia de panxa al sol de muntanya, a la nit no tenen son i qualsevol remor els molesta. Això és com les persones que un mal dia varen tenir la mala pensada de comprar-se un pis (barat, que per això era barat!), a prop o al costat d'un aeroport. Ara es queixen de que els avions fan soroll! I quan van comprar el pis, no se'n van adonar que els avions feien soroll i a més van ser els primers en ocupar aquell lloc? Són ben bé ganes de tocar els dallonses!
Campanes al vent tocant a sometent! Campanes voleiant i a missa convidant! Que no s'aturi el voleiar de campanes en tots els campanars de Catalunya! Aquestes mateixes campanes han de tocar a rebat, amb so joiós i alegre, el dia que Catalunya assoleixi la Independència que no és a trigar! 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Vicens

Qui no vulgui pols que no vagi a l'era, i molt menys que digui que vol eres sense pols.

Salut...!!!!

Jaume C. i B. ha dit...

Alguns pixapins volen que els pobles es converteixin en una còpia en petit de la ciutat. Ja m'imagino a algú tirant colònia als porcs de la Plana de Vic. Imaginem la situació: els pixapins pagant un impost especial que aniria destinat a comprar colònia per animals de granja.

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.