VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

dissabte, 25 d’abril del 2009

AL TRIBUNAL DE LA ROTA

M'agradaria saber, per què per arribar a la consecució d'un matrimoni canònic no es realitzen, abans del mateix, el nombre d'investigacions que sí que tenen lloc en cas que aquest mateix matrimoni decideixi temps després la seva anul·lació per aquest Tribunal de la Rota. 
És a dir, que quan una parella degudament casada per l'Església Catòlica decideix que el seu matrimoni s'anul·li, aquest Tribunal de la Rota posa mil i un impediments  per a la seva anul·lació, segons tinc entès. Tanmateix, quan una parella decideix casar per l'Església, aquest Tribunal de la Rota res demana ni res investiga. Només interessa a aquest Tribunal que hi hagi molts matrimonis i que aquests tinguin molts fills, tot i que el futur pare i la futura mare siguin d'una condició social que deixi molt que desitjar en la seva conducta i hàbits, com poden ser, per exemple, un gran consum de drogues i tot tipus d'estupefaents; que siguin addictes al joc; que siguin uns alcohòlics empedreïts; atracadors i criminals o que fins i tot siguin també ambdós addictes al sexe, practicat  no precisament amb la seva parella habitual.

Tinc entès, però, que quan una parella es vol casar, normalment l’Església, el capellà que els casa, no percep cap quantitat dinerària que estigui reglada per llei. Sí que rep un petit o gran obsequi monetari per a pagar quatre espelmes i que repiquin les campanes de tal o qual casament. Cosa que no passa amb una anul·lació d’un matrimoni canònic pel Tribunal de la Rota, perquè vostès sí que tenen estipulats uns emoluments i no pas barats ni econòmics. Ans al contrari: ai del pobre que cau en les vostres mans volent anul·lar el seu matrimoni! L’exprimiu fins a l’últim cèntim!

Si es fessin les mateixes investigacions a l’hora de casar-se un home i una dona per el ritu catòlic, per esbrinar si es mantindran tota la seva vida units amb Sant Matrimoni tal com mana la norma de la Santa Mare Església Catòlica Apostòlica i Romana per al matrimoni canònic, potser es podrien descobrir les causes del per què s'ha sol·licitat més tard una anul·lació del mateix. No creuen? Causes? Algunes de les quals he apuntat anteriorment, amb altres que s’hi poden afegir d’una llarga llista que vostès tenen més que apresa, junt amb la llista de les possibles causes que van a favor de l’anul·lació però que vostès procuren no citar, perquè no creuen en la dissolució del matrimoni encara que els contraents hagin de viure una vida amargada i separats igualment, vivint, segons vostès, en pecat mortal. Però vostès prefereixen que visquin en pecat mortal  ajuntant-se amb una altra parella que potser sí que els farà més feliç, abans que anul·lar un matrimoni, oi?
No és el meu cas, perquè malauradament sóc vidu i no m'he casat de nou ni tinc parella. Però és un tema que sempre m'ha fet pensar. I ara que es disposa d'aquesta fabulosa eina que és Internet i el processador de textos Word per esbrinar i escriure amb tanta rapidesa tantes coses, és per això que els faig aquest comentari pregunta que no sé si els hi arribarà. Si els hagués d'escriure del meu puny i lletra, franquejar el sobre i portar-lo a Correus, segur que no els hagués molestat per a res. I si consideren que aquest meu missatge o escrit no és cap molèstia per a vostès, els agrairia tinguessin a bé una resposta per la seva part, per, d'una vegada, sortir de dubtes. 


 

1 comentari:

Jaume C. i B. ha dit...

Diuen que pagant Sant Pere canta. L'Església en principi nega el divorci però pagant una important quantitat el tràmit de l'anul·lació matrimonial es dur a terme.
Històricament els reis i nobles aconseguien desfer els seus matrimonis donant a l'Església imponents quantitats de diners. La gent corrent com que no tenia diners s'havia de fotre.

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.