VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

divendres, 9 de gener del 2009

CONILLS PER ALIMENTAR EL LINX IBÈRIC

M’he assabentat, que la principal dieta dels linxs ibèrics és el conill. Mengen altres animalons, però el conill és bàsic en la seva alimentació diaria.

M’he assabentat, també, que, actualment, en tota la Península Ibèrica, potser hi habiten uns 260 o 300 linxs i que s’està en una fase d’intentar la reproducció de l’espècie, en captivitat, a fi de que no desapareguin del tot, ja que estaven i estan en perill d’extinció.

300 linxs no són massa. Per tant, l’alimentació bàsica que les bestioles necessiten, tampoc deu ser massa costosa d’aconseguir.

Dic això, perquè també he sabut que, actualment, pels terrenys on sol tenir el seu hàbitat el linx ibèric, la proliferació de conills escasseja molt.

Per tant proposo, que de la mateixa manera que a molts indrets hi ha granges en les quals s’hi crien garrins i en altres gallines o vaques, també podria haver-hi unes granges on s’hi criessin conills, prop dels hàbitats dels linxs ibèrics. No crec que siguin massa cars de criar els conills, donat que el menjar que aquests rosegadors necessiten es pot anar a collir tranquil·lament al camp amb un magalló, un sac i un xic de paciència que, tot passejant es pot fer. Allò que es diu popularment anar a fer herba pels conills tot fen petar la xerrada! Tasca que podrien fer unes hores al dia unes quantes jubilades i uns quants jubilats que els hi agradés sortir al camp a respirar bons aires i, a la vegada, fer un xic d’exercici collint l’herba pels conills.

Crec que tampoc se n’haurien de tenir massa d’instal·lacions. Una a cada cap del territori dels linxs seria suficient. Això sí, hauria de ser en un lloc on hi hagués també aigua, a part de l’herba o trepadella pels conills.

I els conills, a la que tinguessin un parell de setmanes ja es podrien deixar anar camps a través perquè els linxs els cacessin.

El conill, és un animal molt prolífic (pareix de 4 a 8 cops l'any, amb una mitjana de 6 o 7 cries per ventrada). Vol dir que amb unes instal·lacions mitjanes, es podria produir carn de conill de sobres per poder alimentar els linxs ibèrics.

Penso que si no es fa quelcom semblant al que proposo, per molt que se’n cuidin els que han de vetllar per a la seva reproducció, si al sortir a caçar per menjar, el linx no troba conills, malament. A la curta o la llarga, aquest preciós animal desapareixerà de la península. I quant hagi desaparegut del tot, ja no hi caldran lamentacions per tornar-lo a recuperar.

Pensin-s'ho bé les persones que podrien dur a terme aquest suggeriment. Hi va la vida i la preservació d’una espècie que no té perquè desaparèixer de la rica fauna ibèrica.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Sr. Vicenç Marques per informacío seva li diré que ja existeixen granges de conills, es sacrifiquen a la setmana la voltan de un mil·lio de exemplars a espanya i el seu us es per consum humà. per el que fà als costos de producció ronden el 1.75 € el kg. de carn.
No es un joc de jubilats

Vicenç Marquès i Sanmiquel ha dit...

Sr. Jordi, tot això que vostè m'explica ho trobo molt bé, però no dóna resposta al meu suggeriment de crear granges de conills per a donar menjar als linxs ibèrics i altres animalons que també tenen com a manutenció bàsica el conill.
Vostè s'explica molt bé, però em sembla que no ha entès res del que jo he escrit i a més em respon quelcom de que no és un joc de jubilats amb un to que endevino depreciatiu, cosa que, quan ho vaig escriure no va ser escrit amb el to que vostè li dóna. Va ser escrit amb tota la bona fe del món i pensant en quan jo era nano que moltes àvies i molts avis amb un petit sac i una magalla anant a fer herba pels conills i força bé que s'ho passaven. I evidentment, l'herba que collien era per els seus conills: els que molta gent tenia a casa, dins de gàbies molt netes i molt ben criats i no com els de granja que menciona vostè que ves a saber en quines condicions estan i quin gust tenen quan els foten a la cassola.

Salutacions cordials Sr. Jordi!

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.