VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

dissabte, 27 de desembre del 2008

LLENGUA, CULTURA I SENY...

...Aquests són, o haurien de ser, els pilars bàsics de la Nació Catalana.

A les acaballes del segle X, Catalunya ja era una Nació. Una Nació amb la seva llengua pròpia, la seva cultura, i aquest famós seny que tant bé ens ha fet i ens ha anat, al llarg dels 11 segles restants.

Tenint com tenim una llengua i una cultura mil·lenàries, no hauríem de seguir deixar-nos envair per una llengua forana com és el castellà, que al llarg de la nostra Història sempre ens han volgut imposar, aconseguint-ho manta vegades, a base de doloroses persecucions i arbitràries prohibicions, així com maltractaments físics i mentals amb pèrdua de la llibertat, cada vegada que ens enxampaven o algú ens denunciava, per parlar la nostra llengua i cultivar i fer prevaldre la nostra cultura i les nostres tradicions.

Per molt que hi hagi una llei que algú molt malèvolament es va treure de la màniga, que digui que a Catalunya hi ha una llengua que ha de conviure amb el castellà i ha de ser cooficial amb aquest, promovent l’aberrant paraula «bilingüisme», s’hauria de fer al revés!

A Catalunya, alguns parlen una altre llengua, el castellà, que hauria d’intentar conviure amb el català, però a mesura que passés el temps anar-la obviant, perquè a Catalunya la llengua oficial és el català i és aquesta llengua la que ha de marcar els designis lingüístics de la nostra Nació, Catalunya!

Si no ens creiem les catalanes i els catalans que Catalunya és una Nació, i a més mil·lenària, res hi podrem fer davant la invasió espanyola. A tothom que ens pregunti d’on som, hem de respondre-li que som de Catalunya. Recordem-nos de l’insigne Pau Casals quan va fer un dels grans discursos que s’han fet mai a la Història a la seu central de les Nacions Unides, que el va iniciar dient: «jo sóc un català!»   http://es.youtube.com/watch?v=gcbc-EA6O5s

Quan donem les nostres dades a algú d’Espanya o d’un altre país estranger, en l’apartat país o nacionalitat, sempre hauríem de prescindir de posar Espanya i posar Catalunya, perquè tothom s’hi vagi acostumant; els espanyols els primers.

Les catalanes i els catalans som així des de molt abans que el país invasor, Espanya, fos Espanya! I aquesta nació invasora i espoliadora l’estem aguantant des del sagnant Onze de Setembre del 1714!

Comença a ser hora, catalanes i catalans, de plantar cara a la nació espanyola, que ens oprimeix des de fa segles  i que no permet que seguim sent el que sempre hauríem d’haver sigut; una Nació lliure i sobirana,  volent-se apropiar de la nostra catalanitat, negant-nos la nostra llengua  i volent fer desaparèixer la nostra cultura. No ho podem consentir per a més temps!

Els successius Governs espanyols, que han fet amb nosaltres el que els hi ha plagut, des de sempre, i ja des del 1714, han enviat espanyols cap a Catalunya per tal d’imposar llur llengua i castellanitzar la nostra Nació. De moment encara no ho han aconseguit. No permetem que això passi mai!

Per què tant obrir l’aixeta a la immigració majoritàriament de parla castellana, si no és per seguir en l’intent de castellanitzar-nos?

Per què quan els immigrants, siguin del país que siguin, les autoritats del Govern espanyol ( i les de Catalunya igual) no els hi recorden que si han d’anar a Galicia, a Euskal Herria o a Catalunya,  en aquestes tres nacions s’hi parla la llengua oficial de llur nació? Es limiten a dir-los que venen a Espanya en general i els immigrants donen per fet que si venen a Espanya, a Espanya s’hi parla l’espanyol o castellà, i ja no s’esforcen a aprendre res més. Abans aprendran l’anglès que el català! I això és una vergonya!

Si som catalanes i catalans i com a tal ens en  sentim, no hauríem de parlar en cap altre llengua a casa nostra que no sigui el català!

A més, Catalunya té de tot! Per tant tots els productes els hauríem de comprar a empreses enterament i contrastadament catalanes, amb els noms dels productes etiquetats en català!

Per què, per exemple, es compren vins d’un lloc d’Espanya que en diuen La Rioja, quan a Catalunya tenim uns dels millors vins, blancs, rosats i negres, i caves de lo millor de tot el món, amb unes quantes Denominacions d’Origen d’una qualitat inqüestionable? I el Pirineu, no té bons formatges, que s’hagin de comprar formatges de La Mancha o d’ Extremadura que tan malament parlen de nosaltres?

Conscienciem-nos catalanes i catalans que som els hereus d’una nació que va ser la que va tenir el primer Parlament del món! Molt abans que el Parlament de la Gran Bretanya, que ja és dir!

Defensem la nostra Nació Catalana i la nostra nacionalitat! Defensem la nostra cultura i les nostres tradicions! Fem servir el nostre preuat seny per tirar endavant aquesta Nació Catalana que ha estat ama i senyora de tota la Mediterrània durant segles! No ens faci vergonya de dir i proclamar arreu del món i amb la veu ben alta que som catalanes i catalans!

 

 

3 comentaris:

Josep ha dit...

Vicenç

Sense entrar a valorar cap aspecte en particular del que has escrit ... el que em queda clar de fa temps es que la Catalunya que jo vull solament es possible deslligada d'Espanya. ENS CAL SER INDEPENDENTS, TENIR UN ESTAT PROPI,

SALUT...!!!!

Vicenç Marquès i Sanmiquel ha dit...

...Però si no ens conscienciem d'aquest fet tots plegats, no hi arribarem mai a ser independents!

Jaume C. i B. ha dit...

El seny és un dels elements que catacteritzen el poble català però també ho és la rauxa. Només la rauxa fa que un poble suportés un setge de 13 mesos davant de forçes molt superiors i després de la derrota i d'enterrar els seus morts es posés a treballar per refer el país. Malgrat les prohibicions la nostra llengua encara es parla. Nommés depén de nosaltres que això sigui així.

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.