VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

dilluns, 24 de novembre del 2008

COL·LAPSE CRÒNIC ALS JUTJATS



Encarant pràcticament el final de la primera dècada del segle XXI, és inadmissible que la majoria de jutjats de Catalunya i Espanya estiguin patint el col·lapse administratiu que estant patint.

És inadmissible, que en l'era de les grans comunicacions cibernètiques, en que es pot enviar un correu electrònic amb fraccions de segon a les antípodes del Planeta Terra, els jutjats d'arreu encara treballin amb aquells enormes lligalls de paper embolicats amb cordill d'empalomar!

És inadmissible, que el Consell General del Poder Judicial encara estigui en les catacumbes de la modernitat.

No s'entén com pot ser possible que es pugui treballar (si a això en diuen treballar) d'aquesta manera, en un lloc com són els jutjats, que caldria que els casos i les diligències processals s'alleugerissin el més ràpid possible.

Com tenen la desvergonyiria d'escriure encara tota la documentació d'una causa processal en les antigues i obsoletes màquines d'escriure? Com tenen la desvergonyiria de seguir acumulant fulls i més fulls de paper, quan en introduir-ho tot en un disquet dur o CD seria molt més net i ràpid i molt més fàcil de localitzar?

A més, si estigués tot informatitzat, no caldria un augment significatiu del funcionariat judicial. Amb el personal de que es disposa actualment, ben reciclat per treballar amb ordinadors, n'hi hauria ben bé prou.

Del llenguatge emprat en les causes processals i/o judicials, també se'n podria parlar llarg i estès. El que passa és que no em vull ni em puc entretenir a cercar les odioses, carregoses i antipàtiques paraules emprades en les instàncies judicials, perquè em sembla que se m'hi faria fosc. Però sí que gairebé podria afirmar, que aquesta mena de llenguatge emprat en tot document d'un jutjat o d'una notaria, només l'entén una persona que hagi estudiat Dret. I això podria també ser una de les causes, la principal potser, de que s'enredereixin tant els judicis i s'acumulin i amunteguin per tots els racons dels jutjats. Quan surten imatges per la televisió de qualsevol dependència judicial, sembla talment com si estiguéssim veient imatges del Tercer o Quart Món!

Si tots els jutjats de Catalunya i Espanya estiguessin degudament i modernament informatitzats, moltes causes processals es podrien enllestir amb molt poc temps. Perquè tinc entès, si no m'ho han venut malament, que moltes vegades un jutge necessita saber si la persona que té al davant té altres càrrecs pendents amb la justícia. Si aquest jutge està fent les seves investigacions des de per exemple Barcelona, i sap segur o intueix que el presumpte implicat en un fet delictiu que li presenten pot tenir causes pendents, per exemple a Màlaga, les diligències a emprar per reunir tota la documentació concernent al presumpte acusat, poden trigar dies o setmanes. I aquesta és una altra de les possibles causes d'endarreriment dels judicis. Cosa que es podria evitar premen unes quantes tecles de l'ordinador que cada jutge o funcionari de jutjat hauria de tenir a la seva disposició.

Tota la informació de totes les persones implicades en delictes, i el que es diu vulgarment, fitxades per les diferents policies, hauria d'estar centralitzada en un lloc determinat on tots els jutjats de Catalunya i d'Espanya i tinguessin accés immediat, amb temps real, mitjançant una restringida paraula clau, perquè no hi podés accedir qualsevol persona.

El sol fet de digitar el nom d'una persona fitxada, hauria de servir perquè l'ordinador dones exhaustivament totes les dades d'aquella persona perquè el/s jutges poguessin actuar en conseqüència i coneixement de causa i amb una celeritat que donaria goig de veure.

Òbviament, està clar que si s'arribessin a alleugerir les causes pendents acumulades als jutjats, implicaria un augment de persones condemnades que haurien d'ésser, bastantes, empresonades. I per a tothom és conegut, també, el greu problema de la manca d'Institucions Penals per a fer complir les condemnes. Però això ja és una altra història.    

1 comentari:

Josep ha dit...

Vicenç
El tema que toques, per mi te dos parts.
La primera son les lleis, que clarament estan condicionades a la fosca voluntat política pel que fa la seva creació i manteniment, mes que al que la societat necessita en funció de L'EVOLUCIÓ CONSTANT A LA QUE ESTEM SOTMESOS.
Pel que fa a la seva aplicació, soc incapaç d'entendre els motius pels que estem com estem, crec que no hi ha res que ho justifiqui, que no sia que la venjança (que no es res mes que el que nomenem justícia, AIXÒ SI, degudament regulada)es un plat que es servix fred i per això precisa TEMPS...
SALUT..!!!!

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.