VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

dissabte, 4 d’octubre del 2008

EXECUCIÓ O ASSASSINAT?



La matinada del 15 d’octubre, del per molts conceptes trist any 1940, va produir-se un dels fets més luctuosos i més vergonyosos que hagin tingut mai lloc a Catalunya.

Prèviament a aquesta trista, però a l’hora recordada data, el dia abans, dia 14 d’octubre, en una no massa gran i tètrica sala del castell de Montjuïc, va tenir lloc un dels «judicis» també més vergonyosos que mai hi hagi hagut a la història de la Nació Catalana.

Uns pallassos vestits de  militars, es van muntar un circ en forma de tribunal nomenat «Consejo de Guerra», per escenificar un guió que ja duien ven après de feia dies. Es tractava de fer veure que jutjaven a un dels homes més grans que Catalunya ha tingut mai. Es tractava de fer la pantomima d’un judici, que ja es sabia des de feia temps quin en seria el veredicte.

Els pallassos disfressats de militars ho van tenir enllestit amb menys d’una hora. Encara com ho van fer durar tant si ja sabien de vell antuvi quin n’era el resultat d’aquella pallassada!

Aquella mateixa nit, el pallasso major, des de la seva poltrona del palau madrileny on s’hostejava amb tota impunitat i traïdoria, va donar el vist i plau per que es procedís a executar la sentència que els seus pallassets havien pronunciat unes hores abans sense que els hi tremolés la veu.

Morir una persona que ha estat condemnada a mort davant un escamot armat amb fusells, es diu que ha mort afusellada. També diuen que una persona morta en aquestes circumstàncies a estat executada.

Els pallassos disfressats de militars no van donar ordres d’executar ni d’afusellar  ningú: van donar ordres d’ ASSASSINAR vilment a l’Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover. A la matinada del dia 15 d’octubre d’enguany es compliran 68 anys d’aquell ASSASSINAT. Amb aquella sentència, amb aquell vil acte, van ASSASSINAR el President Companys i a tota Catalunya.

Hi seran a temps els responsables d’anul·lar aquella pallassada de judici, i poder així reivindicar, abans del 15 d’octubre, l’honorabilitat del President Màrtir per Catalunya?   

 

3 comentaris:

Jaume C. i B. ha dit...

Recentment he gravat un video que he titolat els últims passos del President Companys.
http://es.youtube.com/watch?v=z5izbou_OfU
El mateix dia 15 publicaré un article biogràfic del President Companys centrant-me especialment en el periode que va des de la seva detenció al del seu assassinat. El govern espanyol és massa reticent a anul·lar el judici. Vull recordar que aquesta democràcia que alguns consideren exemplar va néixer sense trencar els seus lligams amb el régim anterior. Cap franquista va ser jutjat, és més, alguns segueixen remenant les cireres - Fraga - per tant el govern actual és tant responsable de l'assassinat com els que el van cometre. França i Alemanya van demanar disculpes per la seva responsabilitat en la captura del President Companys. Espanya encara no. Igual que Alemanya va demanar disculpes a Gernika pel bombardeig, però ni l'exèrcit espanyol ni cap govern espanyol han fet el mateix.

Josep ha dit...

Vicenç

Molt be pel teu article i per la resposta de que has donat al diari
GironaNoticies.com al Sr. Joan Ramon Graell.

Amb una cordial salutació...!!!!

Vicenç Marquès i Sanmiquel ha dit...

Amic Jaume, subscric tot el que dius aquí, i restaré pendent del teu article el dia 15.
Ara a veure si puc visualitzar el vídeo de referència.

Salut!

Vicenç

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.