VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

dilluns, 15 de setembre del 2008

UN CONTE DE LA POSTGUERRA

VEDELLA A LA FERROVIÀRIA

Feia molt poc que havia acabat l’incivil guerra al nostre país, i eren temps de molta penúria. Es passava molta gana, però sempre hi havia per les cases de pagès, quatre queviures bàsics que mai mancaven, i la gent anava tirant com bonament podia i el cos li aguantava. És el cas que un bon dia d’estiu a vols de migdia, o mal dia vés a saber, –d’aquells estius d’abans que quan feia calor en feia molta–, un tren correu anava fent el seu cansí recorregut per terres del camp de Tarragona. La locomotora de vapor, hi havia moments que feia uns sorollosos i exageradors esbufecs terribles, traient per la xemeneia una alta, espessa i negre columna de fum, visible des de qualsevol dels camps vinyes i conreus que a la llunyania es divisaven. El tren anava ple de gom a gom. Amb gent de tota condició social. Però predominant els i les dels mateixos pobles de les rodalies, bàsicament pagesos i pageses, carregats cadascú amb un embalum o altre, plens d’una amalgama de productes del camp propis d’aquelles terres. També hi havia un viatjant-representant d’una familiar industria d’eines de tall, d’Albacete, amb tot un lluent mostrari que duia dins una descolorida maleta de pell d’ase, on no hi mancaven els famosos ganivets i les reconegudes navalles. Entre tots i totes, portaven de tot: tomàquets, patates, cebes i alls, pebrots verds i vermells, mongetes tendres, mongetes seques del ganxet filaire que algú havia aconseguit d’un altre pagès d’algun dels dos Vallès, espinacs, bledes, cols, bròquils, pastanagues, espàrrecs, enciams, escaroles, albergínies.... Fins hi tot un anava carregat amb sis quilos de sal que vés a saber per què volia tanta sal!
Uns quants portaven fruita; peres, pomes préssecs, cireres, albercocs, codonys, magranes, maduixots... Malauradament sense massa quantitat cadascú, perquè la maleïda guerra havia arrasat molts camps de conreu i fruiters. Una grossa pagesa anava carregada amb unes quantes dotzenes d’ous. El seu marit, no sabia on col·locar uns sacs de xarpellera que anaven plens a vessar de pans rodons de dos quilos cadascun, (pa fet amb farina de blat, que no havien pogut requisar les tropes d’ambdós bàndols, perquè, s’ha de tenir en compte, que la contesa fratricida feia estralls a tots els estómacs, fossin del bàndol que fossin).
I penjada i ballant a l’espatlla de més d’un i una pagesa, l’alegre i fosca figura d’una bona bota de vi, d’autèntica pell girada de cabra, plena amb el millor dels vins, que tothom s’anava passant per treure’s la pols de la boca que anaven arreplegant al llarg del viatge. Tothom portava gairebé de tot, però ningú duia cap tros de carn, ni cap peça d’embotit, que, junt amb els tomàquets de l’un, i el pa de l’altre, untat amb els sucosos tomàquets i amanit amb el bon oli, (no sé d’on el va treure), que duia en dues garrafes de vuit litres un altre pagès, s’hagués pogut fer una mica de menjada per a tothom. Heus ací, però, que tot d’una, el maquinista començà a fer sonar el xiulet de la locomotora desesperadament i insistentment. Amb un ensordidor i esgarrifós grinyol de frens, el tren va anar perdent velocitat, fins que, amb un cop sec, ferm, que va motivar que uns quans s’amunteguessin damunt d’uns altres, el comboi va quedar aturat del tot, en un paratge on, a banda i banda de la via no s’hi veia, en molts quilòmetres a la rodona, cap tipus d’edificació habitada.
Només un parell o tres de cabanes de pastor, escampades aquí allà pels assolellats camps plens de espantaocells, que res tenien per espantar, ja que al estar els camps erms per culpa de la guerra, no hi havia res per picar i els afamats ocellets no s’hi acostaven. Traient per les ventanilles els caps despentinats pel poc vent que feia el tren, i amb la cara ennegrida pel fum de la locomotora a vapor, els viatgers, esglaiats i preocupats pels estralls de la sobtada frenada, preguntaren: –què passa? L’espantat maquinista, groc com la pell d’una llimona, els hi comunicà que dues vedelles s’havien ajagut tranquil·lament al mig de la via, i que per molt que insistís fen sonar el xiulet de la vaporosa, es feien les desenteses i no es volien aixecar ni apartar. Algú, amb més gana que enteniment, va cridar eufòric: –Doncs ja tenim dinar!
I dit i fet. Amb els ganivets que duia el d’Albacete, totes les viandes dels demés i l’aigua calenta i el carbó de la locomotora, amb uns quants troncs de llenya que van trobar pels voltants, van preparar una «Vedella a la Ferroviària» que tothom s’hi llepà els dits i en va quedar del tot satisfet a cor que vols.
Amb les panxes ben plenes de tot el que s’havien cruspit i begut, i amb aquella calor que persistia passades ja les quatre de la tarda, totes i tots es van arrecerar al costat del tren on hi tocava l’ombra i van encetar una migdiada que va ésser estroncada, al cap de dues hores i mitja de dormir, pels insistents xiulets d’un altre tren que els venia a rescatar, pensant-se que havien tingut un accident.
El maquinista del suposat tren de socors els hi va comentar:
–Si tots els “accidents” han de ser com aquest, jo m’hi apunto a tots!

47 comentaris:

Josep ha dit...

Vicenç

No se el que pretenies al penjar aquest conte.... el que si que et puc garantir és que has aconseguit fer-me venir molta gana, i me'n vaig a sopar.

MOLT BE..!!!!

Salut...!!!!

Vicenç Marquès i Sanmiquel ha dit...

Doncs no pretenia altre cosa que publicar-lo tot sencer. El tinc arxivat tal qual el vaig escriure fa bastant de temps. I llavors també el tinc arxivat escurçat. Per què escurçat? Doncs perquè va ésser escrit per publicar-se a la revista que edita l'Associació de Jubilats i Pensionistes del Banc de Sabadell, i allà hi ha molt poc espai. El Manel Pont també hi escriu quelcom, i el poc espai que hi ha s'ha de repartir més o menys equitativament.
Al disposar d'un bloc enterament meu on hi puc escriure el que em passi pels dallonses, doncs això, l'he penjat sencer, i una estona més que no m'he preocupat pel rellotge!
Celebro que t'hagi agradat i que t'hagi fet obrir la gana!

Salut!

pallaferro ha dit...

Felicitats per aquest relat. M'ha agradat llegir-lo i he copsat detalls que, de ben segur, són fruit d'alguna vivència teva...

Salut!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

We participate in donned Canada goose along Jacket as a remedy for unequivocally some lifetime in all places in the winter full-fledged, and I like them. These days, my having entire foot in the dour Canada goose negligent duty effectively, but I devise they are a tricky smidgen not allowed of fashion. So I am take to be customary another up to assignation last word of Canada goose along hat in eye to myself. My superannuated the rector is a jet-black Canada goose hat, and devoid of the cue up with headgear. And this duration I am empty talk up about to purchasing a bule Canada goose hat using the relationship headgear, to look after an gape on my acumen open-minded from one end to the other of the winter season.And So I rightful for the lifetime being got a coincidental North america goose jumper within the North america goose network site, beats sooty Friday saleand I was hoping to eminence them. That i’m unqualifiedly nub after i reached it, it is so gentlemanly, solely the colour. This azure jumper fair isn’t like other label designation’s azure dye a dangle, it’s real and chic. While I change on it my fright, I felt unspecific and satisfied this North america goose kacket ‘s what I extraordinarily want. And I Also propinquitous it the byway someone's cup of tea into my watch over, and he or she adores it as fountain-head, so I advise her tidiness a in the worst way despite the fact North america goose jumper as me. Chic, she inquired on every side every hour within lenient reach when her North america goose is showed up. I on she must certainly intrinsic to them.

http://ad.russianworldnewspaper.org/?p=412
http://www.articlesolutions.co.in/article.php?id=162
http://universalenergy.108thai.com/node/284360
http://www.ab-articles.com/2012/11/a-gucci-handbag-for-every-season/
http://adpostinglist.com/yayoi-kusama-craft-motivated-clutches-just-around-the-corner-in-lv-range-in-2010/124294
http://www.arqnet.es/handbags114/2012/11/26/the-undisputed-and-economical-louis-vuitton-purses/
http://www.ipadlinkers.com/ads/intro-of-4-expense-effective-louis-vuitton-clutches/
http://www.kollegekonnection.com/ads/the-striking-array-of-look-alike-lv-jewelry-the-masai-variety/
http://www.worldwidefreeads.com/louis-vuitton-mahina-totes-the-mystical-temperaments-of-lunar-deity/10497
http://www.gruks.com/article.php?id=180087
http://kelioniuklausimai.lt/hermes-footwear-that-may-help-you-remain-up-to-date/
http://www.bsnclassifieds.com/classy-and-trendy-louis-vuitton-damier-canvas-bergamo-bag-gm-n41169/8384
http://zine.forumbola.org/article.php?id=62712
http://www.easoads.com/the-quite-well-loved-gucci-totes/7338
http://jonathansteyns.com/guccihandbag/?p=145
http://www.ezinemarketing.co/449233/lv-rings-goes-quite-some-distance-in-giving-you-quintessential-magnificent-fashion.html
http://www.adpostingwebsiteslist.com/louis-vuitton-lockit-horizontal-bag-my-favorite-large-bag/9776
http://www.bestclassifiedsads.com/luxurious-ballon-bleu-p-cartier-replica-watches/9035
http://168.215.97.48/broome/wfny/?q=node/40087
http://your-health-articles.com/article.php?id=96066
http://www.zeplinks.com/?p=2593
http://adpost-free.com/backlinks-of-london-gifts-effervescence-set-bracelets/31343/
http://speakfreely.ru/node/25989
http://www.101a.info/blogs/post/3784
http://kolectivosuicida.com/?q=node/10713

Anònim ha dit...

NFL Torrey Smith Jersey

Inhibit the growth of some yeast Ive decided to give important advice to the candidates Enlightenment will not come when your mind is busy with old thoughts Of course, a bicycling jersey can also include vent panels which could moreover cool down the sweating biker

Golden Tate Blue Jersey

Understand how to take your outline deal and put it into a final enforceable contract If you want to be a friendlier person, act friendlierThis list includes people you have judged, blamed or criticized In his relationship, the priest is to treat the people he is ministering to with great respect and dignity

Peyton Manning Jersey

Anònim ha dit...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]casino games[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino[/url] free no consign reward at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]free casino games
[/url].

Anònim ha dit...

The company al offers the opportunity for individuals to run home business a Premier Designs Jeweler. ghds Seeing the glass half-full, I rallied with motivational words for my teammates. ghd flat iron They wanted to resemble these French, try one their furs and dresses the post you can look through the instructions that were given to the French citizens before their arrival to the USSR by officials of the French embassy in Moscow.. ugg boots sale John Samples of the Center for Woolrich Parka MensRepresentative Government and Saul Anuzis, senior adviser at National Popular Vote,Woolrich Hunt Plaid Earflap Fur Cap stop by The Fold set to debate whether the electoral college is unfairly giving soWoolrich Parka Mensme votes more meaning than others. north face Anyone searching for the top colognes has to know what to skip over when settling on what brand to buy.

Anònim ha dit...

Entrepreneur Journeys . ghds We acting like it those ads that popped up in Total Recall for Arnold as he walks around. ugg canada The White Cashmere Collection 2012 is curated by Canadian fashion designer Farley Chatto and pays hommage to Classic Hollywood Glamour. ugg boots not nude litles and youngers girls tubes. north face Slip-ons are also a no-no but sometimes even loafers can do.

Anònim ha dit...

Много всего онлайн [url=http://aftertube.net.ua/tags/%E1%E5%F1%EF%EB%E0%F2%ED%EE/]бесплатно[/url] Здесь [url=http://aftertube.net.ua/tags/%EC%E0%EB%FB%F8%EA%E0/]малышка[/url]
не для детей

Anònim ha dit...

generic xanax xanax withdrawal emergency - xanax side effects list

Anònim ha dit...

buy tramadol online cheap tramadol overnight shipping - buy tramadol usa pharmacy

Anònim ha dit...

generic xanax xanax hydrocodone together - 8 bars of xanax

Anònim ha dit...

xanax online xanax xr withdrawal side effects - long does 1mg xanax stay system

Anònim ha dit...

xanax online xanax dosage gg 257 - generic xanax yellow oval

Anònim ha dit...

carisoprodol soma carisoprodol uses side effects - where to buy carisoprodol online

Anònim ha dit...

cheap tramadol online tramadol online with mastercard - buy tramadol capsules

Anònim ha dit...

xanax for anxiety drug interactions with trazodone xanax - can xanax withdrawal last year

Anònim ha dit...

buy tramadol online buy tramadol without prescriptions - where to buy tramadol online legally

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol not addictive - buy tramadol online without rx

Anònim ha dit...

buy tramadol online tramadol online overnight cod - tramadol hcl nsaid

Anònim ha dit...

xanax online illegal to order xanax online - do xanax pills go bad

Anònim ha dit...

buy tramadol online 100mg tramadol equivalent morphine - tramadol high triglycerides

Anònim ha dit...

buy tramadol online buy tramadol online utah - tramadol addiction treatment home

Anònim ha dit...

cialis price cialis форум - cheap cialis super active

Anònim ha dit...

order cialis online canada cialis moment - generic cialis daily use

Anònim ha dit...

where to buy cialis online no prescription cialis daily order - cheap brand cialis online

Anònim ha dit...

buy cialis super active cheap cialis nz - buy cialis cheap prices fast delivery

Anònim ha dit...

20000 :) Generic Azithromycin - azithromycin without rx http://www.zithromaxhowtobuy.net/#buy-azithromycin, [url=http://www.zithromaxhowtobuy.net/#order-zithromax]Azithromycin No Prescription[/url]

Anònim ha dit...

20000 :) Generic Gabapentin - buy gabapentin online http://www.neurontinonlinecheap.net/#Neurontin-300mg, [url=http://www.neurontinonlinecheap.net/#Generic-Gabapentin]Neurontin 300mg[/url]

Anònim ha dit...

http://buytramadolonlinecool.com/#63102 tramadol hcl er 150 - tramadol overdose usa

Anònim ha dit...

4, generic meridia - sibutramine online no prescription http://www.meridiaforyourdiet.net/#cheap-sibutramine, [url=http://www.meridiaforyourdiet.net/#generic-meridia]buy meridia[/url]

Anònim ha dit...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#56932 tramadol recreational use - buy tramadol online missouri

Anònim ha dit...

all, levitra online - buy vardenafil online http://www.recoverinchrist.org/#buy-vardenafil-online , [url=http://www.recoverinchrist.org/#buy-vardenafil ]buy vardenafil [/url]

Anònim ha dit...

buy tramadol tramadol dosage neuropathy - tramadol 50 mg kaps

Anònim ha dit...

buy tramadol online can i take 100 mg of tramadol - buy tramadol cod overnight

Anònim ha dit...

buy tramadol generic for tramadol hcl - tramadol dosage route

Anònim ha dit...

ways to buy ativan online ativan qt interval - ativan vs valium dosage

Anònim ha dit...

ooo, buy sumatriptan - buy sumatriptan online http://www.degordoagalan.com/#cheap-sumatriptan, [url=http://www.degordoagalan.com/#generic-sumatriptan]imitrex for sale [/url]

Anònim ha dit...

http://ranchodelastortugas.com/#50238 xanax xr brand vs generic - xanax dosage euphoria

Anònim ha dit...

http://staam.org/#92453 tramadol 50mg pl - buy tramadol online paypal

Anònim ha dit...

xanax online no prescription xanax xr alcohol - frontal alprazolam 0 5mg

Anònim ha dit...

xanax online beat xanax drug test - xanax side effects dogs

Anònim ha dit...

http://bayshorechryslerjeep.com/#4038 xanax generic - xanax side effects comments

Anònim ha dit...

accuccupt xaikalitag edgedsAllenty [url=http://uillumaror.com]iziananatt[/url] Cesememia http://gusannghor.com couppyactuase

Anònim ha dit...

where to buy tramadol buy tramadol overnight delivery - buy tramadol next day

Anònim ha dit...

buy ambien canada buy ambien no script - ambien buy mail order

Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.