VICENÇ MARQUÈS I SANMIQUEL

Bloc d'en Vicenç Marquès i Sanmiquel, per a escriure-hi quatre coses mal dites o ben dites i que poden agradar a tothom, o no.

dimecres, 14 de maig del 2008

ESPAI LITURGIC UN FIRAL?

A les tres escoles religioses a les quals vaig més o menys aconseguir estudiar quelcom, (Sagrada Família, Cor de Maria i Salesians de Sarrià), una cosa segura recordo haver après; per celebrar l’Eucaristia en un lloc tancat, prèviament aquest lloc ha d’haver estat consagrat. Vaig ésser el cap dels escolans als dos últims col·legis esmentats i sé el què em dic.

El que no recordo és a qui correspon consagrar un lloc perquè s’hi puguin celebrar esdeveniments religiosos cristians i catòlics.

Diumenge la pluja va tornar a fer acte de presència (gracies pluja per visitar-nos!), i va aconseguir que molts actes programats al carrer no es poguessin celebrar, o s’haguessin de celebrar en llocs sota teulada. És el cas de l’anulació total de la Festa Major de la Creu Alta, i que alguns actes programats per l’Aplec de la Salut es fessin sota cobert. Com és el cas, per exemple, de l’emotiu acte de la proclamació de la Verge de la Font de la Salut de Sabadell com a Patrona del Bisbat de Terrassa, (ves quina bufetada als sabadellencs!), que es va traslladar al recinte de Fira de Sabadell. Quin temple més estrany a fe de Déu!

Pregunto: abans de celebrar-se tan històric esdeveniment, va haver-hi la prèvia consagració del lloc per a ús litúrgic? Jo diria que no. I això que hi havia el bisbe de la diòcesi acompanyat de 90 clergues més! Imaginin-se vostès si hagués pogut estar el lloc ben consagrat amb tant de capellans! Doncs ni així!

Moltes coloraines i molts cants i oracions, però van celebrar la proclamació i l’Eucaristia en un lloc infidel i laic! No se’n van adonar el senyor bisbe i els 90 capellans restants que estaven cometen un sacrilegi? No. Segur que no se’n van adonar, perquè van continuar tranquil·lament la cerimònia fins el final, com si estiguessin celebrant-ho dins la millor catedral del món!

Ara que, si l’Església a canviat tant per arribar al punt de celebrar l’Eucaristia allà on sigui i com sigui per tal de no perdre acòlits, ja s’ho faran! Vaig poc a missa i als temples, però degut a aquestes i altres maneres d’entendre la religió catòlica i el que representa que Jesucrist ens va ensenyar, encara m’hi veuran menys; algun que altre enterrament i parin de comptar!


Dades personals

La meva foto
Sóc un jubilat de 67 anys amb ganes de viure i veure coses. Sóc xerraire de mena. M'encanten tota mena de tertúlies, ja sigui a la ràdio, a la televisió o en un típic i tranquil carreró de qualsevol petit i tranquil poble.